Republika Slovenija Arhivsko spletno mesto - Oktober 2014
Vladni portal z informacijami o življenju v Evropski uniji

Spletno mesto prenavljamo zaradi sprememb, ki jih prinaša Lizbonska pogodba.

Novica


02.02.12  |  Gospodarstvo

Druga nagrada natečaja „Prste stran – oblikuj sam“ slovenskemu študentu

Natečaj „Prste stran – oblikuj sam“, ki je v letu 2011 potekal po vsej EU, je bil namenjen študentom oblikovanja in poklicnim oblikovalcem. V obeh kategorijah so plakati in videi z vseh koncev Evrope pokazali, kakšne učinke imata ponarejanje in piratstvo na evropsko gospodarstvo in družbo.Ponarejanje in piratstvo sta vedno večji grožnji za gospodarstvo. Med letoma 2005 in 2010 je na mejnih prehodih EU število registriranih primerov blaga, pri katerem je obstajal sum kršenja pravic intelektualne lastnine, naraslo s 26.704 na več kot 80.000. Hkrati pa kreativna industrija ocenjuje, da je samo v letu 2008 piratstvo evropsko glasbeno, filmsko in televizijsko industrijo ter industrijo programske opreme stalo 10 milijard evrov ter več kot 185.000 delovnih mest.

 

Da bi opozoril na ta pojav, je evropski observatorij za ponarejanje in piratstvo na ravni EU objavil natečaj z naslovom „Prste stran – oblikuj sam“. Študentje oblikovanja in poklicni oblikovalci so bili povabljeni, naj pošljejo plakate in video posnetke s poudarkom na negativnih učinkih ponarejanja in piratstva na evropsko gospodarstvo in družbo.

 

Skoraj 60 študentov in poklicnih oblikovalcev je svoje predloge predstavilo neodvisni žiriji, ki je drugo nagrado podelila Nejcu Levstiku iz Akademije za gledališče, radio, film in televizijo v Sloveniji. Skupaj z ostalimi zmagovalci je bil povabljen v Bruselj napodelitev nagrade. Nagrade so izročili poslanci Evropskega parlamenta, ki aktivno delujejo na področju boja proti ponarejanju in piratstvu (Edit Herzog, Antonio Masip Hidalgo, Andreas Schwab in Bill Newton Dunn), komisar za notranji trg in storitve Michel Barnier ter predsednik Urada EU za harmonizacijo na notranjem trgu António Campinos.

 

Po zaključku natečaju bodo videi in plakati na voljo za uporabo kot morebitna tržna orodja v kampanjah proti nevarnostim ponarejanja in piratstva.