Republika Slovenija Arhivsko spletno mesto - Oktober 2014
Vladni portal z informacijami o življenju v Evropski uniji

Spletno mesto prenavljamo zaradi sprememb, ki jih prinaša Lizbonska pogodba.

Novica


04.05.12  |  Zdravje in varstvo potrošnikov

EU s Heidi z informacijami o zdravju prebivalcev

Evropska komisija je predstavila uporabno orodje za zdravstvene podatke, poimenovano Heidi (Health in Europe: Information and Data Interface). Gre za spletno stran, ki uporabnikom ponuja informacije o zdravstvenem stanju prebivalcev, dejavnikih zdravja, zdravstvenih storitvah in mnogih drugih temah na ravni Evropske unije.Kot so sporočili iz Bruslja, je lahko stran Heidi s številnimi zdravstvenimi podatki in kazalniki, ki jih je moč razčleniti po letu, državi in regiji, izjemno koristna tako za oblikovalce politike, raziskovalce in zdravstvene delavce kot za novinarje. Vsi pa lahko več informacij najdejo na: https://webgate.ec.europa.eu/sanco/heidi/index.php/Main_Page.

 

Prav novinarjem pa je sicer namenjena že četrta novinarska nagrada EU za prispevke o zdravju, ki jo je razpisal evropski komisar za zdravje in varstvo potrošnikov John Dalli.

 

Novinarji se lahko zanjo potegujejo s članki o eni ali več temah kampanje Evropa za bolnike. Te so farmacevtski izdelki, čezmejno zdravstveno varstvo, redke bolezni, zdravstveni delavci, varnost bolnikov, darovanje in presajanje organov, rak, cepljenje, preudarna raba antibiotikov, duševno zdravje ter Alzheimerjeva bolezen in druge oblike demence.

 

V poštev bodo prišli še prispevki, vezani na aktivno in zdravo staranje, saj je leto 2012 namreč evropsko leto aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti. Prav tako pa bodo lahko novinarji sodelovali tudi s članki, ki bodo povezani z opuščanjem kajenja, kar je sicer tema za posebno nagrado, so še sporočili iz Bruslja.

 

Prva nagrada tako znaša 6000 evrov, druga 2500 evrov in tretja 1500 evrov, medtem ko bo dobitnik letošnje posebne nagrade prejel 3000 evrov.

 

Vsak udeleženec lahko predloži največ dva članka, sprejmejo pa se tudi prispevki skupine največ petih avtorjev. Več informacij pa je na voljo na: ec.europa.eu/health-eu/europe_for_patients/prize/index_sl.htm. (STA)