Republika Slovenija Arhivsko spletno mesto - Oktober 2014
Vladni portal z informacijami o življenju v Evropski uniji

Spletno mesto prenavljamo zaradi sprememb, ki jih prinaša Lizbonska pogodba.

Novica


06.06.11  |  Širitev EU, Kmetijstvo in razvoj podeželja

Hrvaška zaprla poglavje o ribištvu, Židan zadovoljen s slovenskim izkupičkom

Hrvaška je na pogajanjih z EU začasno zaprla poglavje o ribištvu. Slovenski minister za kmetijstvo Dejan Židan je zagotovil, da je Slovenija zavarovala zgodovinske pravice slovenskih ribičev. Z izkupičkom pogajanj pa so zelo zadovoljni tudi na Hrvaškem.Šef hrvaških pogajalcev Vladimir Drobnjak je zdaj, ko je Hrvaška v pogajanjih z EU začasno zaprla 31 od skupno 35 poglavij, zelo zadovoljen in je poudaril, da je država sedaj res tik pred koncem "težkega procesa" pogajanj. Izrazil je veliko zadovoljstvo, ker so ob zaprtju poglavja o ribištvu vsi vitalni interesi Hrvaške in hrvaških ribičev na Jadranu "popolnoma zavarovani". Hrvaški pogajalci so zadovoljni tudi s finančno ovojnico - več kot 30 milijonov evrov na leto iz evropskega ribiškega sklada.

 

S pogajanji je zadovoljen tudi minister Židan. Že v petek je pohvalil pogajalce, v ponedeljek pa je po srečanju s slovenskimi ribiči v Izoli zatrdil, da je Slovenija v pogajalskem procesu zavarovala zgodovinske pravice slovenskih ribičev, ki so postale del evropskega pravnega reda. "Zgodovinske pravice slovenskega ribištva postajajo del evropskega primarnega in sekundarnega pravnega reda," je pojasnil minister.

 

Slovenija je sicer pravico ribolova ob zahodni obali Istre do Vrsarja dobila z dvostranskim Sporazumom o obmejnem prometu in sodelovanju (Sops), ki pa v praksi ni zaživel. To bo po Židanovih besedah mogoče, ko bo arbitraža določila mejo med državama. Z vpisom teh zgodovinskih pravic slovenskih ribičev v evropski pravni red pa je Slovenija dosegla tudi garancijo, da te pravice obstanejo, če bi Hrvaška npr. odpovedala Sops, kar je po samem sporazumu mogoče kadarkoli.

 

Predstavnica zunanjega ministrstva in slovenska agentka pred arbitražnim sodiščem za mejo s Hrvaško Simona Drenik pa je med drugim poudarila, da so pravzaprav "proti pričakovanjem" dosegli priznanje zgodovinskih pravic, a hkrati ocenila, da to dejstvo ne bo bistveno vplivalo na potek arbitraže.

 

Hrvaška tiskovna agencija Hina je v nasprotju z Židanovimi besedami poročala, da je Evropska komisija v pogajanjih ugotovila, da Slovenija nima zgodovinskih pravic ribolova v hrvaških teritorialnih vodah, da pa obstaja dvostranski sporazum, ki dopušča hrvaškim ribičem, da lovijo v slovenskih teritorialnih vodah, in slovenskim, da lovijo v hrvaških teritorialnih vodah do Vrsarja. Ta ribolovni del Sopsa pa da se bo začel izvajati šele, ko bo arbitraža določila mejo na morju med obema državama.

 

Po Židanovih besedah so sicer v pogajanjih dosegli tudi, da lahko Hrvaška neovirano razglasi ekološko ribolovno cono za tretje države, ne pa tudi za države Evropske unije, vključno s Slovenijo. To je po njegovih besedah pomembno zlasti zato, ker kar 40 odstotkov ulova naših ribičev predstavlja ulov iz območja, ki naj bi ga obsegala ta cona.

 

Pogajalci so dosegli tudi, da so slovenski ribiči upravičeni do določene refundacije izpada dohodka in fiksnih stroškov za čas, dokler se Sops ne izvaja in dokler meja s Hrvaško ni določena. Kot je pojasnila državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu Tanja Strniša, je v skladu z uredbo o evropskem ribiškem skladu možno tak ukrep izvajati skupno osem mesecev v naslednjih treh letih do izteka sedanje finančne perspektive, torej do vključno leta 2013, in sicer do največ 1,2 milijona evrov. Pri tem bo 75 odstotkov sredstev financiranih iz evropskega sklada, preostanek pa bo zagotovila Slovenija.

 

Obstaja tudi možnost izvajanja tovrstne refundacije v letih 2014 in 2015 na podlagi socioekonomskega ukrepa, ki bo določen zgolj za slovenske ribiče, če tudi takrat še ne bodo mogli izvajati svojih zgodovinskih pravic. Pri omenjenem socioekonomskem ukrepu sicer ni omejitev niti glede višine niti glede obsega pomoči ribičem, vendar Strniševa računa, da bodo izplačila podobna tistim, ki jih bodo dogovorili za prvo obdobje.

 

Na vprašanje, koliko denarja bo prejel vsak ribič, je Židan opozoril, da je nemogoče podati nek končen znesek, saj je to odvisno od števila aktivnih ribičev. Strniševa pa je dodala, da ocenjujejo, da imamo okoli 60 ribičev, ki bi bili upravičeni do pomoči. Najverjetneje pa bodo v dogovoru z ribiči določili neko minimalno število ribiških dnevnikov na leto, ki jih bo moral vsak ribič izkazati, če bo želel prejeti pomoč.

 

A v opozicijski SLS so se na izkupiček pogajanj že odzvali kritično, češ da je Slovenija "v strogi tajnosti privolila na neizvajanje Sopsa v zameno za skromno denarno nadomestilo", čeprav se vlada in zunanje ministrstvo nimata pravice "odločati v nasprotju z mednarodnim pravom in kršiti mednarodno veljavni sporazum ter se do odločitve arbitražnega sodišča odpovedati svoji pravici do ribiške dejavnosti do Vrsarja". (STA)