Republika Slovenija Arhivsko spletno mesto - Oktober 2014
Vladni portal z informacijami o življenju v Evropski uniji

Spletno mesto prenavljamo zaradi sprememb, ki jih prinaša Lizbonska pogodba.

Evromobil - potujoča informacijska pisarna


Evromobil je bilo ime za potujočo informacijsko pisarno, ki je zajemala informacijsko stojnico z gradivi in informatorjem ter predavanja. Z njo smo obiskovali različne dogodke, srečanja, pa tudi sejme in trgovska središča.

 

Za šole smo imeli pripravljen poseben izobraževalni program "EU na kratko". Zajemal je polurno osnovno predavanje o Evropski uniji ter aktualnih dogajanjih, povezanih s članstvom Slovenije v EU. Temu je sledi kratek kviz, zmagovalci pa so prejeli simbolične nagrade.

 

Vsak obiskovalec najrazličnejših dogodkov in srečanj, pa tudi sejmov in trgovskih centrov, je lahko pri gostujoči ekipi evromobila dobil informacije o članstvu Slovenije v Evropski uniji in o delovanju EU nasploh ter brezplačne publikacije o Evropski uniji, ki so jih izdali Urad vlade za komuniciranje, Evropska komisija in drugi ponudniki informacij o EU.

 

Evromobil je bil naslednik evrobusa in evrokombija, potujočih knjižnic in informativnih pisarn, ki smo jih uporabljali predvsem v času priprav na vstop Slovenije v Evropsko unijo. Evrobus je krenil na pot že spomladi leta 2000 in v dveh letih obiskal 140 slovenskih krajev. Leta 2002 se je njegov koncept nekoliko spremenil - avtobus je postal kombi, da bi se lahko udeleževal večjih dogodkov. Zanj smo se takrat odločili zato, da bi čim širšemu krogu ljudi omogočili dostop do čim več informacij o vključevanju Slovenije v Evropsko unijo, o EU nasploh in o posledicah članstva Slovenije v EU. Evrokombi je predvsem v letu 2003 pridno služil svojemu namenu, dokler ga ni aprila 2004 zamenjal evromobil. Z evrokombijem oz. evromobilom smo od leta 2002 naredili preko 250 obiskov po najrazličnejših krajih Slovenije.

 

Projekt evromobil se je zaključil leta 2010.